Op eenjarige leeftijd is er bij Zoey acute lymfatische leukemie ontdekt (ALL).
Onder acute leukemie (ook wel bloedkanker genoemd) wordt een levensbedreigend ziektebeeld verstaan waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak.

Om de kwaadaardige cellen kwijt te raken, moeten patiënten behandeld worden met hoge doses celdodende medicijnen (chemotherapie). Het gevolg is dat normale bloedcellen vanuit de enkele achtergebleven gezonde stamcellen weer zullen uitrijpen, terwijl de leukemiecellen hopelijk zijn uitgeschakeld. Daarnaast moeten ALL-patiënten door middel van ruggenprikken een extra behandeling van het zenuwstelsel ondergaan, omdat ALL kan uitzaaien richting de hersenvliezen.

ALL is de enige vorm van leukemie die relatief veel voorkomt bij kinderen. De vooruitzichten bij kinderen zijn beter dan bij volwassenen maar er hangt een lang behandeltraject aan vast. Zoey is twee jaar behandeld voor haar ziekte. Inmiddels is ze 6 jaar en al drie jaar genezen. Het gaat heel goed met haar. Zoey is een echt buiten kind vandaar dat ik haar steppend wilde fotograferen. Het liefst had ze me alles laten zien: de spacescooter en haar skeelers bijvoorbeeld. Maar mijn oog viel op een gigantische KanjerKetting die prominent in de woonkamer ingelijst hangt. De ketting is een initiatief van de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker).

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de VOKK de KanjerKetting ontwikkeld. Voor de ketting zijn speciale kralen ontworpen. Elke KanjerKraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Er zijn kralen voor een chemokuur of bestraling, voor prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enzovoort. De kralen die de kinderen met kanker aan hun ketting rijgen, vertellen hun verhaal. Zoey kijkt terug op haar overwinning. Wat een vreselijke strijd heeft dit kleine meisje toch moeten leveren!
Zoey kijkt terug op haar overwinning. Wat een vreselijke strijd heeft dit kleine meisje toch moeten leveren!